Pompoensaus Spaghetti


Dit is een recept is echt voor de mensen die houden van onbewerkt (whole foods plan based) eten. Ook is het een goed recept voor mensen die op hun gewicht willen letten of olievrij eten.

Dit recept is misschien iets te funky om mee te beginnen als je plantaardige recepten voor het eerst wilt gaan uitproberen. Daarvoor verwijs ik je liever naar de Lentil Bolognese. 

Pompoen kan een hele goeie basis zijn voor een saus. Dit recept is geinspireerd van een recept van het kookboek van Forks Over Knives 'Spaghetti with Squash Sauce', dit is mijn persoonlijke twist eraan.

Wij hebben een enorme hoeveelheid soorten kruiden thuis omdat wij daar veel gebruik van maken. De edelgist geeft een extra umami smaak. Voel je vrij de kruiden simpeler te houden de salie en edelgist zijn dan enkel een echte must,


Tip: Bak de pompoen eventueel de dag van tevoren en bewaar de gebakken helften in de koelkast.

Ingredienten

1 medium flespompoen 

pasta/gnocci naar keuze (lekker met gevulde pasta, gnocci, tagliatelle, spagetti)

zout en peper

1 groente bouillonblokje

2 sjalotjes of kleine uien

3 eetlepels salie

120 ml / 0.5 cup witte wijn

235 ml / 1 cup of meer plant melk

witte bonen 1 medium pot afgespoelt

2 eetlepels edelgist

kruidenmix:

1 eetlepel kerrie

1 theelepel oregano

2 theelepels basilicum

0.25 theelepel komijn

pinch chilipoeder/vlokken (optioneel)

optioneel: geroosterde pijnboompitten, bosui, bieslook, rauwe paprika, pluim zuurkool, bladgroen


Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de pompoen in de lengte door de helft en sprenkel op de gesneden helften wat peper en zout.

Leg op een bakpapier op een bakplaat met de gesneden kant naar beneden.

Bak voor 50 tot 60 minuten, tot je er met een vork gemakkelijk doorheen kunt prikken.


Laat de pompoen volledig afkoelen.


Begin met het koken van de spaghetti of andere pasta/gnocci naar keuze.


Eenmaal afgekoelt schep je het vlees uit de pompoen in een food processor en blend tot glad.

Zet een pan op medium vuur. Voeg de ui toe en verkruimel er een bouillonblokje overheen. Kook dit voor tot de uit wat zachter is. Voeg vervolgens de witte wijn en salie toe. 

Laat de witte wijn een tijdje verdampen en voeg daarna de kruidenmix toe en bak deze enkele seconden mee.

Voeg nu de pompoenpuree, witte bonen en edelgist toe. Voeg een een flinke scheut plant melk toe om het meer te verdunnen. Je wilt er eigenlijk teveel bij gooien dat het te dun wordt zodat het nog heel eventjes na kan pruttelen dat de smaken intrekken. 

Zet vervolgens het vuur uit zodra het de consistentie naar wens heeft. Let op het wordt ook nog wat dikker met afkoelen.

Serveer op je pasta naar keuze. Het is aan te raden er nog vanalles bij en op te serveren zoals rauwe paprika, geroosterde pijnboompitten, bosui, bieslook, zuurkool en bladgroen. Hoe meer diversiteit hoe beter.

Voor het bewaren of invriezen van de saus is het aan te raden om deze apart te bewaren. (dus niet gemeng met pasta bewaren....tenzij je leftovers hebt)