Cheese Onion Fries *2 porties


Een bord aardappels eten als volledige en volwaardige maaltijd?

Ja, dat kan. 

Vergeet alle regeltjes en normpjes die jou zijn aangeleerd vanuit onze cultuur.

Aardappels zijn ontzettend rijk aan vitaminen en mineralen en helemaal als je de schil eraan laat. Aardappels in schil zijn belachelijk hoog in ijzer. Dus vlees of peulvruchten toevoegen is dan niet eens perse nodig.

Aardappels zijn ook fantastisch voor mensen met veel darmproblemen of voedselgevoeligheden. Ze zijn een echte safe food en ontzettend voedzaam.

De combinatie van de umami 'kaas'saus en rauwe ui geven het echt een beetje een cheese onion smaak zoals de chips!

Vind je de rauwe ui te heftig kan je het ook enkel met de saus serveren.

Eet tot je echt verzadigd bent.


Maak de saus en de kruidenmix een dag van tevoren dan is het op de dag zelf niet zoveel werk meer.

Cheddar Cheese Saus *1 batch

Tip: Idealiter maak je deze saus een dag van tevoren zodat de smaken kunnen intrekken.

Ingredienten

150 gram ongeroosterde cashewnoten enkele uren geweekt in water (of 15 min in heet water)

200 ml plant melk

1.5 theelepel dijon mosterd

0.25 cup edelgist

0.5 theelepel zout

0.25 theelepel natuurazijn


Bereiding

Blend in een blender tot glad. Zet de saus opzij. Het liefst laat je de smaken in de saus zo lang mogelijk inwerken zodat de smaken goed door komen.


Aardappels & Kruidenmix

 Ingredienten

hoeveelheid witte aardappels naar keuze (tussen de 500-700 gram per persoon bijv) gesneden in dikke frieten of partjes

1 kleine rode ui zeer fijn gesneden

optioneel: 2 knoflooktenen geperst of zeer fijn gesneden


Kruidenmix

 1 theelepel knoflookpoeder

2 theelepels ui poeder

1 theelepel gemalen selderijzaad

1 eetlepel komijn

2 theelepels basilicum

(0.5 theelepel chilipoeder)

1 theelepel zout


Bereiding*

Verwarm een oven* voor op 200 graden.

Week de aardappelfrieten 30 min voor in een kom met water. Dat verminderd het zetmeel aan de buitenkant en geeft knapperigere aardappels.

Dep droog en gooi in een droge kom. Giet wat olie over de aardappels en bestrooi genereus met de kruiden tot mooi bedekt. ( je gaat kruidenmix overhouden) en verpreid op een bakplaat, als ze elkaar niet raken worden ze nog knapperiger.

Bak voor 30 minuten tot goudkleurig.

Serveer de aardappels in een kom, giet er heel veel van de saus overheen niet zuinig zijn nu. Top met de rode ui en optionele knoflook. 

Als je wilt kan je er nog een salade bij doen. Maar je kan dit ook zien als een heel gezond patatje ;)


*Airfryer optie
In geval van een airfryer hoef je de aardappel niet te weken. Kook hem de aardappels nog heel/ongesneden kort voor zodat de binnenkant half gaar is en laat ze daarna volledig afkoelen. Zodra afgekoelt snijd de aardappel pas in stukken en ga je de olie en kruiden erop doen.
Zet de aifryer op 190 graden en bak voor tussen de 14 en 16 minuten, schudden ze tussendoor een keertje door elkaar en houd op het laatste goed in de gaten dat ze de gewenste kleur hebben en niet verbranden.