Mealpreppen


Onze tijd is kostbaar.

We leven in een wereld waarin er meer te doen valt dan dat er vrije tijd is. Dit is een luxe, maar ook een uitdaging.
We leven ook in een maatschappij van ‘altijd maar doorgaan’ en kunnen er soms gewoon ook niet aan ontkomen dat het op dagen heel lastig is om voldoende tijd vrij te houden om goed voor jezelf te zorgen.

Daarom wil ik het in dit blog hebben over mealpreppen.


Wat is mealpreppen

Mealpreppen is het vooraf voorbereiden van maaltijden zodat je op een later tijdstip gemakkelijk maaltijden ter voorziening hebt. Echter zijn er meerdere soorten manieren om dit te doen, dus het kan heel persoonlijk zijn welke manier het beste bij jou past.
Voordat ik ga vertellen op welke manieren je allemaal kan preppen zodat jij kan kijken welke het beste voor jou kan werken, zal ik je eerst lekker maken met de voordelen van mealpreppen.
Eerst even weten waar je het voor doet toch😉!

Voordelen van mealpreppen

• bespaart tijd

• bespaart geld

• helpt makkelijker gezondere keuzes te maken

• je hebt meer controle over wat je eet, de voedingsstoffen die je binnenkrijgt en verminderd de kans op de verkeerde dingen snacken enorm

• bewuster eten (slaat ook een beetje op het vorige punt)


Welke vormen van mealpreppen zijn er

Bij mealpreppen hoef je niet enkel het beeld in je hoofd te hebben van prachtig gestapelde tupperware met volledig samengestelde maaltijden voor een aantal dagen. Ehh en niet iedereen heeft daar ruimte voor in de koelkast..of de tijd daarvoor.
Dan vraag je je misschien af wat je je er anders dan nog bij voor kunt stellen.
Laten we eens een aantal verschillende vormen overlopen.


 


Extra koken


Sta je ’s avonds toch al in de keuken te koken? Dan kan het een tactisch idee zijn om bijvoorbeeld dat portie rijst wat je toch al moet koken te verdubbelen. Daar zou je de volgende dag(en) een pokebowl mee kunnen maken.
Of misschien maak je een soep of curry, waarom het recept niet dubbel koken en porties in de vriezer bewaren en wat in de koelkast voor later? Zeker als het een eenpansgerecht is of iets waar je enkelpasta of rijst bij hoeft te koken is dit ideaal. Een recept dubbel koken kan ipv 4 tot 6 porties 8 tot 12 porties geven voor enkel iets meer snijwerk. De kooktijd blijft verder hetzelfde. Dit noem ik ‘batchcooken’.
Maar het kan ook een optie zijn aardappels, groenten en je proteïne naar keuze te roosteren in de oven terwijl je aan het koken bent.

 

Volledig voorbereiden
Volledig voorbereiden is echt tijd vrijmaken op een gepland moment om te gaan koken en volledig afgestemde maaltijden te maken en in bakjes te doen. Dat zodra het zover is jij alleen hetbakje hoeft te pakken en klaar bent. Of misschien enkel even opwarmen. Bijvoorbeeld:

-3x ontbijt overnight oats
-3x lunch pastasalade
-3x diner geroosterde aardappel & groenten met hummus

Mealprepmoment
Bij een mealprepmoment ga je een moment plannen waarin je probeert zo tactisch mogelijk vanalles te bereiden. Dit kan op zondagochtend zijn bijvoorbeeld. Persoonlijk vind ik het juist fijn om op niet ‘eten koken tijden’ te mealpreppen. Je wilt een voorraadje van allerlei maaltijden en snacks maken in 1 moment en dat kan een uur zijn maar ook 2 of meer afhankelijk van hoe leuk jij het vind en hoe graag je wilt genieten van wat het oplevert .
En hierbij is het ook erg tactisch om bepaalde maaltijden waarvan je ook weet dat deze goed in te vriezen zijn dubbel te koken. Denk aan soep, pastasaus, curry, vulling voor wraps, nasi, stoofjes enz.


Bijvoorbeeld:
Maak een bananenbrood, kook een dubbele vullende eenpansmaaltijd en maak een granola welke bakt terwijl jij de soep afrond, in bakjes doet en de vaat aan het doen bent.
Het bananenbrood snijd je in plakken zodra afgekoeld en deze gaan allemaal de vriezer in. Zo kan jij weken lang een plak pakken zodra jij er zin in hebt. Van je batch soep eet je vanavond samen zodat je niet weer hoeft te koken die dag..misschien morgen ook nog en dan houd je nog flink wat porties over voor de vriezer.


Doe jij dit eens in de 2 a 3 weken zul je zien dat je op een gegeven moment altijd wel diverse maaltijden en snacks in de vriezer klaar hebt staan. Maar denk er wel 1 a 2 dagen van tevoren aan om het bakje uit de vriezer te halen om te laten ontdooien in de koelkast.


Onderdelen/Ingrediënten preppen

Dit omvat het snijden, wassen en portioneren van ingrediënten die je later in de week zult gebruiken.
Ingrediënten of onderdelen van maaltijden waar je diverse gerechten mee kan samenstellen of het kookwerk alvast mee kan vergemakkelijken om te tijd en moeite te besparen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
-een bak voorgekookte quinoa om een bowl/salade/soep mee te maken in de week
-een dressing voor je bowl/salade
-voorgesneden rauwkost of salade om snel een salade te kunnen samenstellen
-een pot met voorgemixte bloem en kruiden voor bijvoorbeeld pannenkoeken of speciale drankjes
-gesneden groentesticks en sausje/hummus voor groenterijke middagsnacks



Mealpreppen stelt je in staat om gezond eten moeitelozer te integreren in je drukke leven. Of je nu slechts ingrediënten voorbereidt of complete maaltijden voor de week klaarmaakt, de voordelen zijn enorm. Je kunt het zelfs gezellig samen doen!

Pak die bakjes, gooi je schort om en begin te experimenteren met mealpreppen!