Rauwe cheesecake taartjes zijn inmiddels een staple in mijn huis. Of ik moet eigenlijk zeggen mijn vriezer.
Het zijn hele vullende voedzame tussendoortjes die als snack kunnen en als guilt free als deel van het ontbijt. Het is alsof je een taartje eet maar ondertussen eet je eigenlijk gewoon noten, dadels en fruit.
Ze zijn echt heel makkelijk te maken en kosten ook niet veel tijd. Maak een heel taartje en bewaar het in stukken in de vriezer.
De noten in dit recept zijn heel rijk aan calcium, zink, ijzer en magnesium.
Heb je trek of krijg je visite vis je er zo een uit de vriezer, laat een beetje ontdooien en smullen maar!
Ingredienten
bodem:
150 gram / 1 cup amandelen ongeroosterd
12 stuks / 135 gram / 0.75 cup medjouldadels ontpit (indien ze hard zijn week ze een nacht in water, spoel af en dep beetje droog)
1 theelepel cacaopoeder
snuf zout
vulling:
200 gr / 1.5 cup cashewnoten *geweekt als geen goeie blender
210 gram / 1.5 cup verse aardbeien (diepvries kan evt ook)
120 ml / 0.5 cup ahorn syroop
1 theelepel vanille extract
60 ml / 0.25 cup *kokosolie gesmolten tot vloeibaar
Extra benodigdheden : 18 of 20 cm bakblik met afneembare randen & bakpapier & food processor & *blender
Bereiding
BODEM
knip een bakpapiertje uit en leg die in de bodem van een 18 of 20 cm bakblik(kleiner mag ook, cupcake vorm kan ook)
Maal de amandelen tot kruimelig in een food processor en zet in een schaaltje opzij, kiep daar alvast de cacao poeder op.
Voeg nu de dadels toe aan de food processor. Je wilt geen grove stukjes meer zien, voeg evt 1 of 2 eetlepels water toe tijdens het blenden.
Het mag niet te nat worden je wilt een sticky geheel hebben straks.
Voeg nu de amandelen en cacao poeder toe, blend tot alles goed door elkaar is en je het tussen je vingers kan knijpen dat alles goed bij elkaar plakt.
Gooi het mengsel in je bakblik druk goed aan en zorg dat de bodem overal even dik bedekt is, Doe dit met vochtige handen anders blijft het plakken.
VULLING
In een blender voeg je alle vulling ingrediënten toe. Blend tot zo glad mogelijk.
Giet de vulling in het bakblik op de bodem. Dek het af met een theedoek en een elastiek die de theedoek op zijn plek houdt,
Zet je cheesecake zo rechtop mogelijk in de vriezer.
De volgende dag kan je hem eruit pakken. Spoel dan eerst de randen van het bakblik af met heet water zodat de randen van de cheesecake loskomen van het bakblik. Daarna kan je de zijkanten van het blik losmaken zodat alleen de bodem er nog onder staat.
Laat de cheesecake een beetje ontdooien totdat je er met een mes doorheen kan komen met een beetje drukken. Afhankelijk van het weer ong 30 tot 60 minuten.
Snijd de cheesecake in 16 stukken en vries deze in bakjes weer in.
Als je zin krijgt in een stukje cheesecake haal je een punt uit de vriezer en laat je deze kort ontdooien voordat je in de aanval gaat.
Laat je hem uit de vriezer te lang staan kan hij iets zijn vorm verliezen, maar de smaak wordt er niet minder om;)
Deze stukken ga je vervolgens weer los invriezen, indien nodig met bakpapiertjes ertussen.
*Heb je geen blender maar wel een foodprocessor? Week de cashewnoten dan een hele nacht en dan kan je het met een food processor ook voor elkaar krijgen. Of week ze 15 minuten in gekookt water. Met een food processor is de cheesecake vulling alleen waarschijnlijk wat minder glad.
*De kokosolie zorgt dat het taartje langer in goede vorm krijgt en extra smeuiig wordt. Kokosolie is een bron van verzadigd vet en zou ik zeker niet dagelijks op los gaan, maar iets lekkers met een piepie kokos olie op zijn tijd moet gewoon kunnen. Wil je geen kokosolie gebruiken kan je dat ook weg laten maar dan moet je het taartje sneller opeten met ontdooien.
*Voor een laagje kleur in de cheesecake kan je een klein deel van de vulling in de blender laten en daar wat bietenpoeder, pink pitaya of andere natuurlijke kleurstof bij gooien.