We zouden allemaal meerdere keren per week gefermenteerde groenten en dranken mogen nemen om de diversiteit en gezondheid van onze darmflora te verbeteren en te onderhouden.
Laat dit receptje jou daar bij helpen!
Je kan de kimchi kopen of zelf maken. Let er op als je het in de winkel koopt dat het in de koeling staat. Alleen dan zullen de goede bacterien die erin zitten nog leven, en dat is wat we willen!
De dressing is rijk aan calcium door de tahini, kies wel de witte variant van ongeroosterde sesamzaad die is veel lekkerder dan de bruine.
Dit recept is ideaal bij warm weer, en doe kwa toppings lekker wat je wil.
PS: De dressing is een aangepaste versie van het Kimchi Bowl recept van deFiveSecHealth app. De dressing smaakt op zichzelf best funky, maar eet je het samen met het gerecht werkt het op de een of andere manier erg goed. Umami!
Ingredienten
Hoeveelheden naar eigen wens:
gekookte zilvervliesrijst
kimchi of andere gefermenteerde groente
verse ananas of mango
avocado
mirin (optioneel)
sojasaus of coconut aminos
iets van peulvruchten zoals: edamame bonen, witte bonen in tomatensaus, bonenburger in 4 stukken gesneden of linzen welke je door de rijst mengt
en bijvoorbeeld:
gebakken kastanje champignons
gebakkken groene asperges
radijs rauw of gepekelt
rode kool geraspt/ fijn gesneden
Dressing:
4 eetlepels witte tahini
2 eetlepels coconut aminos (sojavrije) of 1 eetlepel sojasaus
1 eetlepels ahornsyroop of ander zoetje
1 theelepel sriracha
2 eetlepels azijn of rijstazijn
Bereiding:
Meng alle ingredienten van de dressing, verdun met water naar een dunnere consistentie en zet opzij.
Bereid de rijst en alle groenten van de toppings naar wens.
Stel de bowl samen.
Schep de rijst in een kom en giet daar optioneel een beetje mirin doorheen en flinke eetlepel van de dressing.
Top met alle toppings en leg de kimchi in het midden.
Druip de dressing over de hele bowl zodat op alle ingredienten wel een drizzle dressing zit.
Geniet van alle smaken en structuren.
Feestje in je mond!