De Beste Linzen Bolognese *5 porties


Een bolognese pasta saus moet umami zijn en dat is precies wat dit recept is.

Het is tevens een perfect recept om te batch cooken, oftewel kook het recept dubbel en bewaar de saus in porties in de vriezer.

De rode wijn en tomatenpasta geven verdieping aan deze saus. Je zou deze hartige smaak nooit verwachten bij een pastasaus zonder vlees. Deze saus kan je aan iedereen serveren!

Linzen zijn heel rijk aan eiwitten en ijzer. dus aan genoeg voedingsstoffen zal het zeker niet ontbreken.  Omdat deze saus gekookt wordt met ui, knoflook en caroteen van de tomaten wordt het ijzer uit de linzen beter opgenomen,

Serveer het met gnocci of volkoren 'spelt' pasta. Tarwe volkoren pasta is vaak niet zo lekker maar dat geldt niet voor volkoren spelt welke je bij de bio winkel kan kopen. Echt de moeite waard om in te slaan.



Dit recept is een aangepaste versie van de Lentil Bolognese van Rainbowplantlife.


*Let op!  Week de linzen eerst een aantal uur of een nacht voor

Ingredienten

175 gram / 1 cup gesplitte rode linzen *geweekt

1 ui fijn gesneden

4 tenen knoflook versnippert

100 gram tomatenpasta

1 blik 400 gr tomatenblokjes

120 ml / 0.5 cup rode wijn

2 groenten bouillon blokjes verkruimelt

0.25 theelepel zwarte peper

2 theelepels oregano

800 ml / 3.25 cups water 

pasta of gnocci naar keuze


Bereiding

Spoel de geweekte linzen heel goed af tot het water helder is en zet opzij.


Bak in een pan de ui to goed gecarameliseerd. 

Voeg vervolgens de knoflook, oregano, bouillonblokjes en zwarte peper toe en bak het max een minuutje.

Voeg de tomatenpasta toe en bak het al roerende tot het donkerder van kleur is. Je wilt de zure smaak ervan goed weg bakken.

Bak voor ongeveer 2 a 3 minuten.


Giet de rode wijn bij het mengsel en schraap goed alles van de bodem. Laat pruttelen tot dat de wijn grotendeels is verdampt.

Gooi nu de linzen en het water in de pan en roer goed door, laat het 20 minuten koken en roer tussentijds nog eens door.

Voeg de tomatenblokjes in blik toe en kook voor nog een keer 20 minuten.


Serveer met salade om een fris element toe te voegen aan de hartige pasta en geroosterde pijnboompitten mogen echt niet ontbreken.